This paper discusses some experiences by making reflections in the light of the Milan Urban Food Policy Pact1and the implementation of the Goals 2 and Goals 11 objectives of the 2030 Agenda2, problematizing undefined issues and impacts on urban metabolism, outlining perspectives and action strategies for the commitment of civil society, public institutions and stakeholders in local and metropolitan contexts.The importance of the theme of food in urban policies leads the scientific society to question itself on the ability to include more and more sustainable practices to guide local communities towards shared action paths [Mininni, Bisciglia, Dansero 2019].The various innovative experiments matured on the national and international scene clearly show the wide interactions of an overall strategic framework that shows phases and actors ranging from support to urban agriculture, to the food security and food quality process, to food education, to collection and solidarity distribution, to fight food waste and sustainable urban urbanization processes.The complex connection between places and food defines a geography of development on different scales considering the urban-food question indispensable for local action and global systems. [Pettenatie Toldo 2018]The sustainable projects developed within municipal administrations involve different social segments that promote a multi-disciplinary and multidisciplinary strategic framework involving not only the food system but the entire space-functional organization of the cities, thus identifying interactions and themes that can be found in the implementation of the ordinary spatial planning tools.

Questo contributo discute su alcune esperienze avanzando riflessioni alla luce del Milan Urban Food Policy Pact1 e dell’attuazione degli obiettivi dei goals 2 e goals 11 dell’Agenda 2030, problematizzando questioni indefinite e impatti sul metabolismo urbano, delineando prospettive e strategie d’azione per l’impegno della società civile, delle istituzioni pubbliche e degli stakeholders in contesti locali e metropolitani. L’importanza del tema del food nelle politiche urbane induce la società scientifica ad interrogarsi sulla capacità di includere sempre più pratiche sostenibili per orientare le comunità locali verso percorsi d’azione condivisi [Mininni, Bisciglia, Dansero 2019]. Le diverse sperimentazioni innovative maturate nel panorama nazionale e internazionale attestano chiaramente le ampie interazioni di un quadro strategico complessivo che mostra fasi e attori che spaziano dal sostegno all’agricoltura urbana, al processo di food security e di food quality, all’educazione alimentare, alla raccolta e alla distribuzione solidale, alla lotta agli sprechi alimentari e ai processi urbani sostenibili di forestazione urbana. La complessa connessione tra luoghi e il cibo definisce una geografia di sviluppo su diverse scale considerando la questione urbana-alimentare indispensabile per l’azione locale e i sistemi globali [Pettenati e Toldo 2018]. I progetti sostenibili maturati all’interno di amministrazioni comunali interessano diversi segmenti sociali che promuovono un quadro strategico multiattoriale e multidisciplinare coinvolgendo non solo il sistema alimentare, ma l’intera organizzazione spazio-funzionale delle città, individuando così interazioni e tematiche rinvenibili nell’attuazione degli ordinari strumenti di pianificazione spaziale.

Città e sistema alimentare: progetti sostenibili per città più inclusive / D'Onghia, Vito. - In: WORKING PAPERS. - ISSN 2465-2059. - ELETTRONICO. - 2019:2(2019).

Città e sistema alimentare: progetti sostenibili per città più inclusive

Vito D'Onghia
2019-01-01

Abstract

This paper discusses some experiences by making reflections in the light of the Milan Urban Food Policy Pact1and the implementation of the Goals 2 and Goals 11 objectives of the 2030 Agenda2, problematizing undefined issues and impacts on urban metabolism, outlining perspectives and action strategies for the commitment of civil society, public institutions and stakeholders in local and metropolitan contexts.The importance of the theme of food in urban policies leads the scientific society to question itself on the ability to include more and more sustainable practices to guide local communities towards shared action paths [Mininni, Bisciglia, Dansero 2019].The various innovative experiments matured on the national and international scene clearly show the wide interactions of an overall strategic framework that shows phases and actors ranging from support to urban agriculture, to the food security and food quality process, to food education, to collection and solidarity distribution, to fight food waste and sustainable urban urbanization processes.The complex connection between places and food defines a geography of development on different scales considering the urban-food question indispensable for local action and global systems. [Pettenatie Toldo 2018]The sustainable projects developed within municipal administrations involve different social segments that promote a multi-disciplinary and multidisciplinary strategic framework involving not only the food system but the entire space-functional organization of the cities, thus identifying interactions and themes that can be found in the implementation of the ordinary spatial planning tools.
2019
Città e sistema alimentare: progetti sostenibili per città più inclusive / D'Onghia, Vito. - In: WORKING PAPERS. - ISSN 2465-2059. - ELETTRONICO. - 2019:2(2019).
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